Pædagogisk grundlag

En kort introduktion til det pædagogiske grundlag i Jelling Børnegård

Børnesyn: Det at være barn har værdi i sig selv. Vi værdsætter barndommen og fremmer trivsel og læring gennem trygge læringsmiljøer med leg og børneperspektiv i fokus. Vi respekterer forskelligheder og ser børns bidrag som værdifulde. Vi anerkender børnene som kompetente og aktive medskabere i eget liv.

Dannelse og børneperspektiver: Vi giver børn en stemme i hverdagen ved at følge deres spor og invitere til medbestemmelse inden for rammerne. Vi fremmer en kultur med plads til forskellighed, hvor alle stemmer har værdi. Dannelse ses som en del af børns personlige og sociale udvikling fx gennem leg, madlavning, respekt og samvær. Vi er nysgerrige på børnenes interesser og tilpasser aktiviteter efter dem. Deres perspektiver er vigtige i indretning og valg af aktiviteter. Vi er bevidste om vores rolle som voksne rollemodeller i alle sammenhænge.

Leg: Vi støtter børns leg ved at give dem tid og rum, både alene og i fællesskab. Vi værdsætter både fri og struktureret leg og tilpasser vores rolle som igangsætter, deltager eller observatør. Legen styrker børns selvværd og identitet, og vi justerer aktivitetsplaner efter børnenes interesser. Det er vigtigt, at alle børn har gode venner og er en del af sunde fællesskaber.

Læring: Vi skaber trygge læringsmiljøer, der fremmer udvikling, dannelse og børnefællesskaber, og understøtter børns nysgerrighed og selvstændighed gennem involvering i hverdagsrutiner. Som rollemodeller opfordrer vi til at prøve nye ting og fokuserer på læringsprocesser frem for resultater.

Børnefællesskaber: Alle børn er en del af et fællesskab i den gruppe, de tilhører, med genkendelige rammer og rutiner, samtidig med at de er kendte i hele huset. Vi anerkender, ser og respekterer børns forskelligheder og skaber rum for både individuelle og større fællesskaber. Forskellighed ses som en ressource, og børn lærer tidligt om mangfoldighed. Vi understøtter rummelige fællesskaber, hvor alle kan deltage ligeværdigt.

Børn i udsatte positioner: Vi arbejder i mindre grupper hvor vi med kendskab til barnet sikre at det har mulighed for at bidrage ind i fællesskabet og føler sig dermed værdifuldt. De pædagogiske aktiviteter planlægges ud fra børnenes ressourcer og nærmeste udviklingszone, så hvert barn kan deltage og udfordres der hvor det er udviklingsmæssigt.
Vi er bevidste om vores opgave med at skabe deltagelsesmuligheder for alle børn uanset position. Vi sætter tydelige rammer og guider børnene både verbalt og fysisk. Piktogrammer kan bruges for at skabe forudsigelighed og tryghed i fx overgangene.
Vi har en AKT pædagog, som i tæt samarbejde med forældre, det pædagogiske personale og eksterne samarbejdspartnere understøtter de indsatser, der er omkring børnene og børnegrupperne.

Pædagogisk læringsmiljø: Vi ser det pædagogiske læringsmiljø bredt, både fysisk og socialt, og inkluderer spontane læringssituationer. Vi undersøger, hvordan læringsmiljøer kan understøtte børns trivsel, udvikling og læring. Børnenes perspektiver og vores kendskab til grupperne inddrages i overvejelser om de fysiske læringsmiljøer. Vi tilbyder indbydende læringsmiljøer, der inviterer børnene til leg, som understøttes gennem indretning. Legetøjet er tilgængeligt i børnehøjde, og vi skaber små kroge til forskellige lege- og læringsmiljøer. Daglige rutiner som garderobe og håndvask er en vigtig del af hverdagsrutiner og læringsmiljøet. Vi tilpasser miljøerne til børnenes forskellige forudsætninger, interesser og behov.

Samarbejde med forældrene om barnets læring: Vi ser samarbejdet mellem hjem og institution som et fælles ansvar. Det er vigtigt, at forældre føler sig set og hørt. Vi prioriterer en tillidsfuld dialog om barnets trivsel og udvikling og tilbyder konkrete redskaber, hvis der er behov for særlig indsats. Vi lytter til forældrenes erfaringer, da de kender deres barn bedst. Vi afholder forældremøder med fagligt indhold for at skabe et fælles sprog om børnenes læring. Vi værdsætter, at børn og forældre mødes i forskellige kontekster, som fællesspisning arrangeret af forældrebestyrelsen. Vi har mange traditioner, hvor alle deltager, som arbejdsdag, julefest, sommerfest og lanternefest.

Det fysiske, psykiske og æstetiske læringsmiljø:

Fysiske: Vi skaber spændende indendørs læringsmiljøer med plads til både stille og vilde lege. Legetøj og redskaber er i børnehøjde for at fremme initiativ. Laden bruges til motorisk udvikling og fællesskabslege. Vi er opmærksomme på støjniveauet og skaber rum til både fordybelse og vilde lege. Uderummet tilbyder legemiljøer for både små og store fællesskaber med plads til boldspil, balance, cykling, legehuse og bålsted.

Psykiske: Vi har en genkendelig struktur i hverdagen og forbereder børnene på dagens aktiviteter. Vi arbejder med at gøre overgangene tydelige Alle børn skal ses, høres og forståes, og vi understøtter en kultur med tydelig og gennemsigtig dialog.

Æstetiske: I Jelling Børnegård skal kreative materialer være tilgængelige og inspirerende. Vi vægter smukke miljøer hvor børnenes kreationer bliver udstillet. Vi har et atelier, hvor børnene kan udforske deres kreative interesser, hvor de kreative materialer er lagt frem klar til brug til inspiration for børnene.